sobota, 2 sierpnia 2014

DROŻDŻÓWKA

10 dek drożdży rozkruszyć do miski,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka cukru, 
4 jajka roztrzepać i wlać do miski, 
1 szklanka mleka, 
1 szklanka oleju,
5 szklanek mąki, 
szczypta soli.
Wszystko sypać warstwami, nie mieszać i zostawić na 3-4 godziny.
Po tym czasie dobrze wymieszać.
Wstawić do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180 stopni na 20 minut potem na 150 stopni na 40 minut. 
Do uzyskania efektu można dodać owoce lub inne dodatki wedle uznania. 
Kruszonkę zrobić z połowy kostki margaryny, jajka, szklanki cukru i dwóch szklanek mąki.











7 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżówkę ze śliwkami ! Moja babcia często taką pieczę :) Muszę w końcu sama spróbować. Chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżówka to dla mnie wyższa szkoła pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówkę - zwłaszcza ze śliwkami :-) Pychota !

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasto ze śliwkami! :) moja babcia robi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) Szkoda, że nie umiem piec :(

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm pyszności <3


    ps. a u mnie? CAUSALOWO I MODNIE :)

    OdpowiedzUsuń